Legal IQ

Interview Questions For Judicial Service Aspirants

Q. 1. How can an actionable claim be transferred?
Ans. It can be transferred by an execution of instrument in writing signed by the transferor.

Q. 2. What is a police report?
Ans. It is a report forwarded by a police officer to a magistrate under section 173(2) of the Cr PC.

Q. 3. Who will decide the dispute pertaining to the election of the President?
Ans. Article 72 of the Constitution of India provides that all doubts and disputes arising out of or in connection with the election of the President shall be inquired into and decided by the Supreme Court of India.

Q. 4. What is Hiba?
Ans. The immediate and unqualified transfer of the corpus of property without any return is called Hiba.

Q. 5. In which case has the Supreme Court recently passed the judgment pertaining to closing down of liquor shops from 500 metres on Highway, etc.?
Ans. State of Tamil Nadu v. K. Balu

Q. 6. To what extent would the Legal Representative of the deceased judgement Debtor be liable in execution proceedings?
Ans. He will be liable to the extent of the property received by him from the deceased judgment debtor

Q. 7. In which case has the Supreme Court observed that labour taken from prisoners without paying proper remuneration comes within forced labour?
Ans. It was so held in the case of Deena v. Union of India.

Q. 8. What is Judicial Review?
Ans. It is a device to check arbitrary power of the legislature.


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment