Legal IQ

Interview Questions For Judicial Service Aspirants

Q. 1. What are the exceptions to the Pinnel’s case?
Ans. Following are the exceptions to the Pinnel’s case:
i) Payment in Kind
ii) Payment before due date
iii) Part Payment by a third party
iv) Composition with the creditors.

Q.2. Can a minor’s agreement be ratified later on?
Ans. No.

Q. 3. What is Hizanat?
Ans. It is the mother’s right to have the custody of the minor child.

Q. 4. What is another name for Mercy Killing?
Ans. Euthanasia

Q. 5. Who can impose reasonable restrictions on the Fundamental Rights?
Ans. Parliament by law.

Q. 6. Who is an Abettor?
Ans. A person who aids the commission of the crime.

Q. 7. What is Estoppel?
Ans. When a person cannot deny a statement previously made by him.

Q. 8. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution of India?
Ans. B.R Ambedkar

Q.9. When can a leading question be asked?
Ans. It can be asked during cross examination.

Q.10. What do you mean by Specific Performance of Contract?
Ans. It means actual execution of the contract according to the stipulation and terms laid down in the contract.


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment