Legal IQ

Legal IQ

1. As per section 2(o) of the Copyright Act, 1957, a literary work includes
(a) computer programmes
(b) tables
(c) compilations
(d) all the above.

2. How long does the term of copyright for an author lasts?
(a) life time of the author
(b) life time of the author plus 50 years from his death
(c) life time of the author plus 60 years from his death
(d) none of the above.

3. Copyright in a work shall be deemed to be infringed when any person, without a licence
(a) does anything, the exclusive right to do conferred upon the owner of the copyright
(b) permits for profit any place to be used for the communication of the work to the public
(c) makes for sale or hire
(d) all the above.

4. Where copyright in any work has been infringed, the owner of the copyright shall be entitled to civil remedies by way of
(a) injunction
(b) damages
(c) accounts
(d) all the above.

5. The head office of the Trade Marks Registry is located in
(a) Mumbai
(b) Kolkata
(c) Delhi
(d) Chennai.

6. Trade mark is defined under section 2(zb) of the Trade Marks Act, 1999 as a mark capable of
(a) being represented graphically
(b) distinguishing the goods or services of one person from those of others
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above.

7. Which section of the Trade Marks Act provides the absolute grounds for refusal of an application for registration of a trade mark?
(a) Section 9
(b) Section 10
(c) Section 11
(d) Section 12

8. The period of registration of a trade mark is
(a) ten years
(b) twelve years
(c) fifteen years
(d) twenty years

9. If any person falsely representing a trade mark as registered, he shall be punishable with
(a) imprisonment upto three years
(b) fine
(c) both (a) and (b)
(d) either (a) or (b) or (c).

10. An application for a patent for an invention may be made by
(a) the true and first inventor of the invention
(b) the true and first inventor in respect of the right to make such an application
(c) the legal representative of any deceased person
(d) persons stated in (a), (b) and (c) individually or jointly with any other person.

11. Anew product or process involving an inventive step and capable of industrial application is an
(a) industrial design
(b) invention
(c) patent
(d) copyright

12. The patentee, in case of process patent, has the exclusive right to prevent third parties who do not have his consent, from the act of
(a) using that process
(b) using, offering for sale, selling or importing
(c) both (a) and (b)
(d) none of the above.

13. The term of every patent granted shall be
(a) ten years
(b) twenty years
(c) thirty years
(d) fifty years.

14. Who shall be deemed to be guilty of the offence where it is committed by a company?
(a) the company
(b) person in charge of the company
(c) person responsible to the company
(d) all the above.

15. As per section 2(d) of the Designs Act, 2000 a design does not include
(a) trade mark
(b) property mark
(c) artistic work
(d) all the above.

16. The duration of the registration of a design is
(a) for ten years
(b) for fifteen years
(c) initially for ten years and shall be extended for a second period of five years


Answers : 1. (d), 2. (c), 3. (d), 4. (d), 5. (a), 6. (c), 7. (a),
8. (a), 9. (d), 10. (d), 11. (b), 12. (c),
13. (b), 14. (d), 15. (d), 16 (c).

Leave a Comment