Legal IQ

Legal IQ

1. In which of the following is Central Government in an ‘Appropriate Government’ in respect of industrial dispute:
(a) An industry carried on by a railway company
(b) A dock labour established under section 5A of the Dock Workers (Regulation & Employment) Act, 1948
(c) A bank company
(d) All of the above

2. Which of the following is not an industry:
(a) Army Ordinance department
(b) Telecom department
(c) Khadi & Village Industrial Board
(d) Hospital run by Government

3. Which of the following is a valid retrenchment:
(a) Compulsory retirement of a workman
(b) Termination of service of temporary workmen for shortage of work
(c) Termination of service of ‘badli workers’ who had worked for more 240 days
(d) All of the above

4. Which of the following is a competent authority to try an Industrial Dispute in over sphere:
(a) Board of conciliation
(b) Labour court
(c) Tribunal
(d) All of the above

5. The Minimum Wages Act applies:
(a) To the whole of India
(b) Except the state of Jammu& Kashmir
(c) Except State of Assam, Pondicherry, Dadar Nagar &Haveli
(d) None of the above

6. Which of the following is an establishment:
(a) A workshop
(b) Restaurant
(c) Eating house
(d) All of the above

7. ‘Dependant’ under section 2(6A) of the Employees’ State Insurance Act, 1948:
(a) Legitimate or adopted son who has not attend the age of 25 years
(b) Unmarried daughter legitimate or adopted
(c) A widowed mother
(d) All of the above

8. Section 67 of the Factories Act strictly prohibits the employment of a child below the age of:
(a) 12 years
(b) 14 years
(c) 16 years
(d) 18 years

9. An employee is entitled to payment of Gratuity if he has rendered continuous service for not less than:
(a) 1 year
(b) 2 years
(c) 5 years
(d) None of the above

10. Object of the Child Labour (Prohibition & Regulation) Act, 1986 are:
(a) To bar the employment of children below 14 years of age
(b) To regulate the conditions of work of children in employment not prohibited from working
(c) (a) and (b) both
(d) None of the above


Answers: 1 (d), 2 (d), 3 (d), 4 (d), 5 (a), 6 (d), 7 (d), 8 (b), 9 (c), 10 (c).


* The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment