Legal IQ

Legal IQ

1. Locate Austin’s sovereignty in the Indian legal system—
(a) Parliament of India
(b) Parliament and state legislatures
(c) Supreme Court of India
(d) Difficult to locate it in the Indian legal system

2. Which of the following is not an attribute of Austin’s sovereignty. Sovereignty is—
(a) indivisible
(b) universal
(c) exercised by different authorities
(d) unlimited

3. Kelsen’s grund norm is—
(a) legal as well as illegal
(b) legal and extra-legal
(c) illegal and extra-legal
(d) neither legal nor illegal

4. Thibaut is known—
(a) for making suggestion, Germany needed a Code on the lines of Code Napolean
(b) for writing a book on law of possession
(c) for writing a commentary on Roman law
(d) for contributing to theory of writs

5. Which school of Jurisprudence would you classify Henry Maine in?
(a) Sociological
(b) Natural Law
(c) Legal Anthropology
(d) Functional

6. A second marriage of a married Hindu man contracted after his conversion to Muslim faith is—
(a) valid
(b) void
(c) voidable
(d) irregular

7. In which of the following cases, pleading retrospective talaq in the written statement as a counter to the wife’s maintenance petition was not accepted as valid and enforceable—
(a) Deniel Latifi v. Union of India
(b) Mohammad Ahmed Khan v. Shah Bano Begum
(c) Shamim Ara v. State of U.P.
(d) Fazlunbi v. Khadir Vali

8. The marriage of a 15-year-old girl with a 60-year-old man solemnized without her consent but with the consent of her parents under the Hindu Marriage Act, 1955 is—
(a) valid
(b) void
(c) voidable at the option of the girl
(d) voidable at the option of the man

9. Where a Muslim couple married under the Muslim law subsequently get their marriage registered under the Special Marriage Act, 1954—
(a) the husband cannot put the marriage to an end by pronouncing talaq on his wife
(b) the husband can put the marriage to an end by pronouncing talaq on his wife
(c) the husband can pronounce talaq only if there was a written agreement to that effect between the couple subsequent to the registration of their marriage
(d) the husband can bring the marriage to an end by approaching the Shariat court only

10. Where only one of the parties to the marriage is a Christian—
(a) the marriage can be solemnized validly only under the Christian Marriage Act, 1872
(b) the marriage can be solemnized validly only under the Special Marriage Act, 1954
(c) the marriage can be solemnized validly only where the non-Christian party converts to Christianity
(d) the marriage can be solemnized validly both under the Christian Marriage Act, 1872 as well as the Special Marriage Act, 1954

11. Which of the following maritime zones is not covered under the Geneva Conventions of 1958
(a) Territorial sea
(b) Contiguous zone
(c) Continental shelf
(d) Exclusive economic zone

12. In which of the following cases, the International Court of Justice justified adoption of straight baseline for the purpose of measuring breadth of territorial sea?
(a) Corfu Channel case
(b) Anglo-Norwegian Fisheries case
(c) North Sea Continental Shelf cases
(d) Delimitation of the Maritime Boundary in the Gulf of Maine Area


Answers: 1.(d), 2.(c), 3.(d), 4.(a), 5.(c), 6.(b),
7.(c), 8.(c), 9.(a), 10.(d), 11.(d), 12.(b)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment