Legal IQ

LEGAL IQ

1. If both the parties to a contract believe in the existence of a subject which in fact does not exist, the agreement would be
(a) unenforceable
(b) void
(c) voidable
(d) illegal

2. A contract of employment provided that the employer shall have power to terminate the services of his employees by giving three months’ notice. The contract is
(a) valid, as both parties had voluntarily accepted it
(b) void, as the same is against public policy
(c) void, as the same is arbitrary and against the employee
(d) valid, as the employee gets adequate notice before termination of service

3. Which one of the following is a correct statement?
(a) The government is not bound by the promises made by its servants
(b) The government is bound by all promises made by its servants
(c) The government is bound by promises made by its servants which are beneficial to it
(d) The government is bound by the promises made by its servants which have been relied and acted upon by the other party

4. A suit lies against the Government for death or injury caused to a person by police atrocities as held in
(a) D.K. Basu v. State of West Bengal
(b) Saheli v. Commissioner of Police
(c) Bhim Singh v. State of J&K
(d) A.K. Gopalan v. State of Madras

5. The inadequacy of consideration will be taken into account by the court
(a) when the proposor expresses his desire to get maximum return for the promise
(b) when fraud, coercion or undue influence is pleaded in the formation of the contract
(c) when the promisor performs his promise
(d) at the discretion of the court

6. The principle behind the doctrine of ‘pari delicto’ is that where each party to a contract is equally at fault, the law favours the party which is actually
(a) not in possession
(b) in possession
(c) injured and helpless
(d) owner of the thing concerned

7. Which one of the following constitutes an offer in a self-service store?
(a) display of goods at the shop window
(b) when the customer asks for some goods
(c) there is no offer in such a case
(d) picking up an article and approaching the cashier to make payment

8. Which one of the following conditions must be satisfied for making claim under ”necessaries” supplied to a person who is incapable of contracting?
(a) the articles supplied must be necessaries
(b) the articles supplied should be necessaries at tlhe time of sale and delivery
(c) necessaries must have been supplied gratuitously out of mere kindness
(d) necessaries should be supplied only to a person who is ill

9. ‘Dowry death’ under section 304B, IPC refers to—
(a) genocide
(b) culpable homicide
(c) constructive homicide
(d) constructive liability

10. The doctrine of ‘transfer of malice’ is contained in…………………of I.P.C.
(a) Section 34
(b) Section 144
(c) Section 301
(d) Section 420


Answers: 1.(b), 2.(b), 3.(d), 4.(b), 5.(b), 6.(b), 7.(d), 8.(a), 9.(c), 10.(c)


The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents and recommended text book in case of doubts.

Leave a Comment