Legal IQ

MCQs For Judicial Service Aspirants

1. Under the provisions of the Indian Evidence Act, 1872, which of the following is not a competent witness?
(a) Deaf
(b) Dumb
(c) Person who is unable to understand the questions put to him or unable to give rational answers to these questions
(d) All of the above

2. Which of the following sections of the Cr PC provides for the inherent powers of the court?
(a) Section 462
(b) Section 483
(c) Section 482
(d) None of the above

3. What is the maximum punishment prescribed in case of Gang Rape as provided under Section 376D IPC?
(a) Death Punishment
(b) Life imprisonment which means imprisonment for the remainder of that person’s natural life
(c) Twenty years
(d) None of the above

4. Generally, the preparation to commit an offence is not punishable but preparation of which of the following offence is punishable?
(a) Murder
(b) Grievous Hurt
(c) Dacoity
(d) Robbery

5. Under the Cr PC, Summons case means a case pertaining to
(a) Imprisonment for a term exceeding two years
(b) Life Imprisonment
(c) Imprisonment for a term up to 2 years Imprisonment for a term up to 2 years
(d) None of the above

6. Under section 438 of the Cr PC, which of the following courts can grant the Anticipatory Bail?
(a) High Court
(b) Sessions Court
(c) Supreme Court of India
(d) Both (a) and (b)

7. ‘Common Intention’ and ‘Similar Intention’ was distinguished in which of the following cases?
(a) Barender Kumar Ghose case
(b) Mahboob Shaha case
(c) Rishideo Pandey case
(d) None of the above

8. When a woman was taking bath in her bathroom, ‘Z’ captures her image and uploads on a website. What offence has been committed by ‘Z’?
(a) Rape
(b) Stalking
(c) Voyeurism
(d) None of the above

9. The case of Gian Kaur v. State of Punjab pertains to
(a) Murder
(b) Attempt to commit suicide
(c) Robbery
(d) Dacoity

10. The inquest report shall be forwarded to the
(a) High Court Judge
(b) Both Magistrate and Sessions Judge
(c) Either DM or SDM
(d) None of the above

11. Under which of the following sections of the Cr PC, a criminal court can award compensation to a person groundlessly arrested?
(a) Section 358
(b) Section 357
(c) Section 356
(d) Section 355

12. When a Judicial Magistrate takes cognizance of warrants case, he may issue which of the following steps, for ensuring the attendance of the accused during trial?
(a) Summon
(b) Warrant
(c) Either (a) or (b)
(d) None of the above

13. Which of the following states has two Houses of the Legislature?
(a) Karnataka
(b) Orissa
(c) Rajasthan
(d) All of the above

14. Which amongst the following committees is the largest committee of the Parliament?
(a) Estimates Committee
(b) Public Accounts Committee
(c) Joint Parliamentary Committee
(d) None of the above


Answers: 1. (c); 2. (c); 3. (b); 4. (c); 5. (c); 6. (d);
7. (b); 8. (c); 9. (b); 10. (c); 11. (a); 12. (c); 13. (a); 14. (a)


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment