Legal IQ

MCQs For Judicial Service Aspirants

1. Section 113A of Indian Evidence Act, 1872 was incorporated in the year
a) 1983
b) 1986
c) 2000
d) 1987

2. Which section of the Evidence Act, 1872 provides that confession before a police officer need not be proved?
a) Section 26
b) Section 25
c) Section 27
d) None of the above

3. Whether conviction based on the sole witness is valid?
a) Yes
b) No
c) At least two witnesses
d) None of the above

4. The Delhi High Court issued guidelines for the protection of witnesses in the
a) Uphaar Tragedy case (2006)
b) Neelam Katara Case (2003)
c) Both (a) and (b)
d) None of the above

5. In which of the following, expert opinion is not relevant?
a) Foreign law
b) Art & Science
c) Finger Print
d) Indian Law

6. If the accused pleads guilty, the Judge has
a) discretion to convict only after recording the plea of the accused
b) discretion to convict him
c) Has no discretion but to convict him
d) None of the above

7. In which of the following decisions, the Supreme Court laid down that depending on the facts and circumstances of the case, it would be permissible for a court to direct the holding of a DNA examination to substantiate or dislodge allegation of infidelity?
a) Suk Das v. State of Punjab
b) Bhabani Prasad Jena v. Secretary, Orissa Commission for Women
c) Dipanwita Roy v. Ronobrorto Roy
d) None of the above

8. Provision regarding Mandatory injunction is given in
a) Section 39 of the Specific Relief Act, 1963
b) Section 38 of the Specific Relief Act, 1963
c) Order 39 of the Civil Procedure Code, 1908
d) None of the above

9. Plea of limitation can be waived
a) by a party
b) by a court
c) Either (a) or (b)
d) None of the above

10. Section 93 of the Indian Evidence Act, 1872 applies to
a) Latent Ambiguity
b) Patent Ambiguity
c) Both a and b
d) None of the above


Answers: 1. (a); 2. (b); 3. (a); 4. (b); 5. (d); 6. (a); 7. (c); 8. (b); 9. (d); 10. (b)


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment