Legal IQ

MCQs For Judicial Service Aspirants

1. Which of the following does not fall within the definition of law as provided under Article 13 of the Constitution of India?
a) Government circular
b) Bye law
c) Notification
d) Ordinance

2. Right of minorities to establish and administer educational institutions of their choice is given under which Article of the Constitution of India?
a) Article 24
b) Article 15
c) Article 124
d) Article 30

3. Which of the following statement is incorrect about the Supreme Court of India?
a) It has an appellate jurisdiction
b) It has writ jurisdiction
c) It has original jurisdiction.
d) It has no advisory jurisdiction.

4. Other than Wills, all documents remaining unclaimed in any registration office for a period _____ may be destroyed.
a) Three years
b) Five years
c) Four years
d) Two years

5. Provision for Co-operative Societies has been incorporated by which of following Constitutional Amendment Act?
a) 96th
b) 98th
c) 97th
d) 99th

6. In which of the following cases has the Supreme Court issued guidelines in favour of acid attack victims?
a) Laxmi v. Union of India
b) Mahboob Shah v. King Emperor.
c) Lalita Kumari case
d) Aveek Sarkar v. State of West Bengal

7. In which of the following cases was National Judicial Appointment Commission held unconstitutional by the Apex Court of India?
a) M.C Mehta v. Union of India
b) Supreme Court Advocate Bar on Record Association v. U.O.I.
c) Ram Singh v. State of Haryana
d) PUCL v. Union of India

8. Unless approved by the resolution of both the Houses of Parliament, the proclamation issued by the President of its rule in a State shall cease to operate after the expiry of
a) One month
b) Three months
c) One year
d) Two months.

9. Provision pertaining to temporary injunction is provided under which of the following sections and orders of the CPC?
a) Section 95 read with order 38 CPC 1908
b) Section 95 read with order 39 CPC 1908
c) Section 96 read with order 38 CPC 1908
d) Section 96 read with order 39 CPC 1908.

10. X without authority of Y lends money of Y to Z. Afterwards, X accepts interest on money from Z. What does Y’s conduct lead to?
a) Agency by estoppel
b) Agency by holding out
c) Agency by ratification
d) None of the above.

11. In which of the following cases, the legality of contract over telephone was adjudicated?
a) Bhagwandas v. GirdhariLal
b) Entores Limited v. Miles Far East Corporation
c) Both (a) and (b)
d) Neither (a) nor (b)

12. Responsibility of finder is covered under which chapter of the Indian Contract 1872?
a) Free Consent
b) Contingent Contract
c) Contract of Guarantee
d) Certain Relations resembling those created by Contract.

13. All documents, other than Will of a Person, must be presented within how much period from the date of its execution?
a) Three years
b) Three months
c) Two months
d) Four months.

14. X, a singer has entered into contract with ‘Y’ for giving performance. Subsequently ‘X’ commits breach of the contract. What is the remedy available to ‘Y’ in this case?
a) ‘Y’ can file a suit for injunction against ‘X’
b) ‘Y’ can file a suit for rescission of the contract against ‘X’
c) ‘Y’ can file a suit for specific performance of the contract against ‘X’
d) ‘Y’ can claim damages from ‘X’ for non-performance of the contract.

15. Which of the following remedies cannot be granted under the Specific Relief Act?
a) Specific Performance of Contract
b) Rectification of Instrument
c) Issuance of writ by the High Court
d) Grant of Mandatory injunction

Answers: 1 (a), 2 (d), 3 (d), 4 (d), 5 (c), 6 (a), 7 (b), 8 (d), 9 (b), 10 (c), 11 (c), 12 (d), 13 (d), 14 (d), 15 (c).


NOTE: The answers are suggestive. Kindly verify from the basic documents, judgments, gazette notifications or recommended textbooks in case of doubts. Answers given by the author herein are his own personal views and neither the publisher nor the author holds any responsibility for any mistake that may have inadvertently crept in.

Leave a Comment